Ne visada yra norima, kad gaminamo maisto aromatas pasklistų po visus namus ar net po laiptinę, tad gartraukiai čia visada gali pagelbėti. Jie ne tik gali sugerti gaminamo maisto kvapus, bet taip pat valyti orą. Taigi, gartraukis turėtų būti kiekvienoje virtuvėje, jei norima, kad namuose visada būtų gaivu. Vis dėlto, neretai kyla klausimų, kaip pasirinkti tinkamiausią gartraukį – juk šiandien yra siūlomas iš tiesų gausus jų pasirinkimas. Taigi, į ką svarbiausia atsižvelgti?
Kaip pasirinkti gartraukį?
- Darbo našumas visada yra vienas svarbiausių kriterijų, kuris padeda paprasčiau pasirinkti pačią tinkamiausią prekę. Gartraukio darbo našumas nurodo, kiek kubinių metrų oro gartraukis gali įtraukti per valandą – paprastai darbo našumas svyruoja nuo 200 iki 1000 kubinių metrų. Renkantis tinkamiausią gartraukį svarbu atsižvelgti į tai, koks yra virtuvės plotas, ir čia gali praversti paprasta formulė – virtuvės plotą reikia padauginti iš jos aukščio, o gautą rezultatą dauginti iš šešių. Tai padės jums apskaičiuoti, koks turėtų būti minimalus gartraukio našumas;
- Taip pat pasidomėkite ir tuo, koks yra gartraukio variklių skaičius. Dauguma šiuolaikinių gartraukių turi tik vieną arba du variklius, tačiau galima rasti ir tokių gartraukių, kurie turi net aštuonis variklius. Nuo variklių skaičiaus priklausys tai, kiek bus sunaudojama elektros energijos, ir koks bus gartraukio galingumas. Dažniausiai nuo gartraukio variklių skaičiaus priklauso ir tai, kokia bus šio įrenginio kaina. Jei virtuvė yra labai nedidelio ploto, tokiu atveju tikrai neverta investuoti į labai galingą gartraukį, nes tai tik sunaudos didesnį kiekį elektros energijos, o naudos gausite tiek pat kaip ir tada, jei pasirinksite ne tokį galingą gartraukį;
- Namuose dažniausiai norima mėgautis ramybe, tad gali būti svarbu ir tai, koks yra gartraukio triukšmo lygis. Kadangi vis daugiau virtuvių yra jungiamos su svetainėmis, triukšmo lygis yra labai svarbus kriterijus. Taigi, palanku rinktis tokį gartraukį, kurio triukšmo lygis būtų maždaug 60 decibelų;
- Gartraukio matmenys – taip pat labai svarbus kriterijus. Gartraukiai gali būti siauresni ar platesni, tad koks tiktų labiausiai, priklausys nuo to, koks yra viryklės plotis. Taip pat galima rasti ir nestandartinių matmenų gartraukių, kurie taip pat gali būti puikiai pritaikomi virtuvėje. Visuomet rekomenduojama rinktis tokius gartraukius, kurių plotis yra toks pat, kaip ir viryklės, arba šiek tiek didesnis;
- Dar vienas svarbus kriterijus yra tai, kokie yra gartraukio filtrai ir koks yra jų skaičius. Kuo daugiau filtrų turi gartraukiai, tuo efektyviau yra valomas oras. Filtrai gali būti pagaminti iš įvairių medžiagų – aliuminio, akrilo ar plieno. Svarbiausia yra tai, kad šie filtrai sugertų riebalus – anglies filtrai sugeria tik nemalonius kvapus, todėl svarbu tai, kad gartraukis turėtų ir kitokį filtrą, nes tokiu atveju bus užtikrinama dviguba funkcija. Šiuos filtrus visada svarbu periodiškai keisti – riebalus ir nemalonius kvapus sugeriantys filtrai turėtų būti keičiami kas kelis mėnesius. Galima rasti ir tokių filtrų, kurie yra keičiamu maždaug kas dvejus metus, tačiau jų kaina paprastai yra didesnė. Gamintojai visada pateikia rekomendacijas, kaip dažnai filtrai turi būti keičiami.
Taip pat visada yra svarbu pasirūpinti, kad filtrai būtų pritvirtinami tinkamame aukštyje. Tuo atveju, jei gartraukiai pritvirtinami netinkamame aukštyje, jų veikimo garsas gali būti kur kas didesnis, ko tikrai norėtųsi išvengti. Nuo viryklės iki gartraukio turėtų būti maždaug 70 cm atstumas, ir tokiu atveju galima tikėtis, kad gartraukis tinkamai funkcionuos.